Moslimbegraafplaats Zwijnaarde

Diversiteit op de begraafplaats : de enige Mekkagerichte percelen op een begraafplaats in Gent bevinden zich op de begraafplaats Scheldeakker in Zwijnaarde Uiteraard zijn de Mekkagerichte percelen bestemd voor moslims. In Zwijnaarde is het opvallend dat  de Mekkagerichte percelen  niet zichtbaar gescheiden zijn van de rest van de begraafplaats.

Net omdat er ook andersgelovigen of niet-gelovigen liggen op deze begraafplaats, zij het in een aparte gedeelte, spreken we van Mekkagerichte percelen. Het is dus geen Islamitische begraafplaats, wat erop zou wijzen dat het alleen voor moslims is gereserveerd wat trouwens in strijd met de Belgische grondwet.  In Nederland bestaan er privé-islamitische begraafplaatsen. In België bestaat dat niet.

De islam stelt wel een aantal voorwaarden voor een moslim-begrafenis : maagdelijke grond (dus geen eerdere begravingen) en een eeuwigdurende concessie. De eeuwigdurende concessie werd in België al afgeschaft in 1971 en vervangen door een concessie van 50 jaar die verlengbaar is (enkel voor graven die voor 1971 een eeuwigdurende concessie hadden. Concessie vandaag beperken zich tot 20, 25 of 30 jaar afhankelijk van de stad of gemeente.  Sowieso moet de concessie dus steeds worden verlengd door de nabestaanden of andere belanghebbenden. In sommige gevallen zal een vzw geld inzamelen om de concessie van de moslimgraven te verlengen wanneer er geen nabestaanden meer zijn of deze het bedrag van de concessie niet kunnen ophoesten.

Toch stijgt de vraag naar moslimgraven. De 1e en 2de generatie willen vaak nog in hun thuisland worden begraven. Voor de 3de generatie ligt dat anders. Zij willen meer en meer  in Gent begraven worden. Nieuwe Gentenaars die gevlucht zijn voor oorlog en geweld kunnen sowieso niet terug naar het land van herkomst.

Cremeren is verboden

Er zijn verschillende moslimrituelen bij het overlijden en begraven. Toch kunnen per land of stroming de gebruiken verschillen. De regels over hoe te handelen bij een overlijden zijn gebundeld in de verzameling van de Hadiths (overleveringen). Zo moet de toestand van het lichaam van de overledene bijvoorbeeld gerespecteerd worden en mag dit nooit worden beschadigd. Crematie s dus verboden. Bij een islamitische uitvaart moeten er een aantal gebruiken voltrokken worden en de imam (geestelijke) speelt hierin een belangrijke rol.

Taken bij een islamitische uitvaart

Samengevat worden er vier taken onderscheiden bij een islamitische uitvaart:

  1. Het wassen/reinigen van het lichaam;
  2. Het lichaam in doeken wikkelen;
  3. Het gebed voor de overledene;
  4. De begrafenis

Het wassen van het lichaam is erg belangrijk, omdat volgens de Koran al het gestorvene 'onrein' is. Eerst wordt de mond op zo'n manier gesloten dat die niet openvalt. Het lichaam wordt drie keer gewassen. Is het daarna nog altijd niet 'rein' genoeg, wordt het een vierde keer en vijfde keer gewassen. Het aantal wassingen moet trouwens altijd oneven zijn. Mannen worden uitsluitend door mannen gewassen en vrouwen enkel door vrouwen. Bij het reinigen worden lotusblad, zepen en heerlijk ruikende parfums gebruikt. Deze producten mogen geen alcohol bevatten. Na dit schoonmaakproces wordt de overledene in doeken gewikkeld, waarbij de man drie doeken krijgt en de vrouw vijf stuks. De doeken mogen niet van zijde zijn en ook niet ''versierd' zijn met stiksels en dergelijke.

Gebed voor de overledene

Wanneer het lichaam na het wassen naar de moskee wordt overgebracht, volgt het janaza gebed (letterlijk: het 'dodengebed'). Dit gebed voor de overledene is open voor de hele gemeenschap, al verschilt per gemeenschap en ruimte of vrouwen hier ook aan meedoen. Het is verplicht dat minstens één moslim op de wereld een janaza gebed voor de overledene doet. Wanneer geen enkele moslim dit gebed doet, zijn alle moslims daar verantwoordelijk voor.

Gezicht richting Mekka

 

Wat past bij een islamitische uitvaart is ingetogenheid en rust. De overledene wordt gedragen bij de begrafenis, waarbij zoveel mogelijk mannen steeds een stukje de kist dragen. Bij dit draagproces wordt er in een flink tempo gestapt. De overledene wordt op zijn rechterzijde in het graf gelegd, zodat zijn gezicht richting Mekka ligt. De lijkwade wordt aan het hoofd en de voeten losgemaakt en het graf wordt op die manier gevuld dat de persoon in kwestie altijd op de rechterkant van zijn zij ligt en blijft liggen. Om het hoofd te beschermen, kan er een stenen afdakje boven het hoofd gemaakt worden. Daarna worden er drie handen gevuld met aarde in het graf gestrooid door iedereen die bij de begrafenis aanwezig is. Elke strooimoment wordt ondersteund met de volgende spreuken:

  • "Hiervan schiepen wij u"
  • "Wij deden u hierin terugkeren"
  • "Hieruit zullen wij u weer doen opstaan op de Laatste dag"

Een eenvoudig graf

Het graf van een moslim wordt opgevuld tot een heuveltje, maar wordt niet aangekleed met  'versieringen'. 

Alleen een grafsteen met basisgegevens wordt voorzien, zodat het graf teruggevonden kan worden. Wel mogen er bloemen op het graf gelegd worden. Tegenwoordig zien we in België overigens wel steeds meer islamitische graven met wat luxueuzere grafstenen. Denk hierbij aan grafstenen met Koranteksten of met afbeeldingen van bijvoorbeeld een moskee.

Nog meer weetjes over de islamitische uitvaart

  • Van oorsprong is de islamitische uitvaart een gelegenheid voor alleen mannen. Bij sommige soennitische gemeenschappen mogen vrouwen na de ceremonie nog steeds niet meelopen naar het graf. Bij de sjiieten is het wel gebruikelijk dat vrouwen meelopen.
  • Na de begrafenis wassen alle moslims hun handen.
  • Moslims kennen een condoleanceperiode van drie dagen en een rouwperiode van veertig dagen. Om de nabestaanden te ontlasten, zorgen de familie en buren de eerste drie dagen voor hun eten.
  • De weduwe rouwt overigens wel wat langer, namelijk vier maanden en tien dagen. In deze tijd draagt ze geen make-up of sieraden.

 

Recept : Linzensoep van Ayoub

Hoe?

1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Schil de peen en de aardappel en snijd in blokjes van 1 cm. Verhit de helft van de olie in de soeppot en bak de ui, peen en aardappel 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, tomatenpuree, gemalen komijn en de helft van de paprikapoeder toe en bak 2 min. mee, roer af en toe.

 

Ingrediënten

1 meergranen stokbrood

1 middelgrote ui

2 tenen knoflook

100 gr winterpeen

100 gr kruimige aardappel

4 el olijfolie

70 gr tomatenpuree

1/2 el gemalen komijn

1/1 el paprikapoeder

1 1/2 l kokend water

2 groentebouillonblokjes

600 gr gedroogde rode linzen

1 citroen

5 gr verse peterselie

2. Schenk er het kokend water bij en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Breng de soep aan de kook en laat 15 min. zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer.

3. Spoel ondertussen de linzen af onder koud stromend water en laat uitlekken in een vergiet. Voeg de linzen toe aan de gepureerde soep en kook nog 15 min. Breng op smaak met peper en zout.

4. Boen de citroen schoon en pers die vervolgens uit. Meng per persoon een halve el citroensap met de rest van de olie en de rest van de paprikapoeder. Snij de peterselie fijn.

5. Verdeel de soep over de kommen. Besprenkel met het oliemengsel en bestrooi met de peterselie. Serveer het srokbrood erbij. Smakelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.