Wafels ...

Graven in Gent -Westerbegraafplaats - Jeanne Krieger - Blogpost 1

... op de Westerbegraafplaats

Jeanne Augustine Krieger wordt geboren op woensdag 12 december 1883 in Gent. Met een achternaam als Krieger en een grootvader die Consael heet, is de kleine Jeanne voorbestemd voor een leven met wafels! Max(imilien) Consael (1814 - 1880) was de uitvinder van de Brusselse wafel. Wanneer hij in 1862 gaat samenwerken met friturist Jean Frederic Krieger (Friedrich + Frites = Fritz) ontstaat een friet en wafelkraam met de naam 'Max en Fritz'. De Max-kramen groeien uit tot een familiebedrijf dat reeds 6 generaties meegaat maar in 2021 verhuist van Gent naar Oostende. Victor Consael, grootvader van Jeanne baat een frituur uit in de Veldstraat nr 72.

Foto boven: beeld Jeanne van GEO VERBANCK te zien op het grafmonument op de Westerbegraafplaats.

 

 

Foto onder : Jeanne (en echtgenoot Antoon Buzzeo), links beneden op de stoel, samen met familie Krieger en Deskalides (pralines)

Foto van de voormalige frituur van Victor Consael, grootvader van Jeanne, gelegen in de Veldstraat (voormalig Fnac). Vanaf 1930 verkoopt Jeanne hier wafels. De zaak groeit uit tot een gekende banketbakkerij en tearoom bekend voor haar wafels. De naam van de zaak : FRITZ (Friedrich (Krieger) en frites = Fritz).

(gebouw links : Deskalides pralines)

 

 


Foto onder : Grafmonument Jeanne Krieger en echtgenoot Antoon Buzzeo

.... of op Campo Santo

Foto links : grafmonument Marc Sleen op Campo Santo

Striptekenaar Marc Sleen is de geestelijke vader van Nero. Hij schreef maar liefst 216 Nero verhalen die allemaal eindigen met .... een grote wafelenbak!

Vandaar het wafelijzer op het graf Marc Sleen op Campo Santo.

    Eind van elk Nero-verhaal : wafels!!

    Marc Sleen 1922-2016

.... en in de Donkersteeg

Ja hoor, Jeanne is nog steeds in Gent aanwezig want je kan nog altijd in FRITZ terecht voor de lekkerste wafels van Gent, niet meer in de Veldstraat maar wel in de Donkersteeg. Denk jij even aan Jeanne bij het eerste hapje? ....

... of in jouw keuken. 

Zin gekregen om zelf wafels te bakken? Een receptje van Jeroen Meus : 

BRUSSELSE WAFELS

Ingrediënten - 4 p

eieren 3

melk 375g

verse gist 20g

lauw water 375g

zelfrijzende bloem 450g

gesmolten boter 150g

snuifjes zout 

slagroom 2 dl

vanillesuiker een beetje

een beetje bloemsuiker

Wafelbeslag (min 12 wafels)

Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af. Neem 2 ruime mengschalen en scheid de eieren : de dooiers gaan in de kom voor het beslag en de eiwitten kloppen we later op. Klop de dooiers even los met een garde. Voer er de melk en de verse gist aan toe. Klop met de garde tot de gist opgelost is. Schenk het lauwe water bij het beslag. Zeef de bloem in de mengkom, en roer met de garde tot er geen enkel klontertje in het beslag drijft. Doe de boter in een pannetje en laat zachtjes smelten. Schenk de gesmolten boter bij het beslag en roer met de garde. 

Klop de eiwitten stevig. Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig onder het beslag zodat er zoveel mogelijk lucht in het beslag blijft. Strooi tenslotte een snuifje zout in het beslag en spatel voorzichtig.

Zet het wafelbeslag op een warm, tochtvrij plekje en laat 20 minuten rusten. Lees ondertussen een Nero....

Verwarm het wafelijzer op de hoogste stand. Schep een portie beslag in het wafelijzer, sluit het meteen en bak luchtige goudbruine Brusselse wafels. Serveer de wafels versgebakken met bloemsuiker en slagroom. En vergeet niet, denk aan Jeanne bij het eerste hapje... smakelijk!!!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Peter De Baerdemaeker
een jaar geleden

Prachtig en puur, tof gedaan

Dorien Heuninck
een jaar geleden

Prachtig. Je bent een fantastische vrouw, met mooie verhalen en ze bovendien ook geweldig kan brengen.

Ilse
een jaar geleden

Ik kan bevestigen dat Fritz in de donkersteeg de lekkerste wafels heeft en ook democratisch geprijsd. Leuke blog met weetjes die ik nog niet wist! Was Marc Sleen een Gentenaar?

Krista (Webmaster)
een jaar geleden

Marc Sleen is geboren in Gentbrugge en bracht een deel van zijn jeugd door in het Gentse, ook tijdens WO II en daar is ook een en ander over te vertellen. Hij heeft zich altijd Gentenaar gevoeld en Gent kwam ook vaak voor in zijn stripverhalen. Vandaar zijn keuze voor Campo Santo.